NN zove N

Pa N nema te! Kako da nam živi dijalog?

Ako tebe nema onda ostaje monolog!

Evo jednog monologa, nadam se N da će ti se dopasti i da ćeš hteti nešto da kažeš?

Hoću da kažem nešto o biranju, o izborima ...

Motiv nedostatka

Na ovaj naslov su me inspirisali predstojeći izbori i naravno bivanje sa rezonima geštalt psihoterapije, a time i pogledima na svet koji su skrajnuti.

Kada kažem izbori ne mislim o tome za koga glasati ili ne glasati, zapravo to je nebitno. Bitno je da smo dovedeni u situaciju da biramo. Izbori su proglašeni za vrhunsku tekovinu savremene civilizacije i demokratije i svesrdno se vode borbe oko izbora. A samo biranje je, koliko god vam na prvi utisak to izgledalo čudno, nezdravo za čoveka. Prirodno čovek nema potrebu da bira. Mesto na kojem se nalazimo svi mi, jer smo generacijama podržavani da je biranje vrhunsko dostignuće, zapravo je mesto manipulisanja, mesto na kojme mi odlazimo od sebe, od svoje suštine. Čim biramo, gubimo, šta god da smo izabrali. Gubimo sebe, i uzimamo zamenu – ono što smo izabrali, a to nismo mi. Onda držeći se toga što smo izabrali nastojim da pronadjemo sebe, ali već je očigledno da je to nemoguće. Držeći omiljeno oružije (ideju, lidera, novac i sl.) u ruci nećemo naći srodnu dušu, već samo drugog koji je izabrao isto što i mi. Kako to da izbori, da biranje predstavlja manipulaciju?

Kako to da čitava civilizacija podržava izbore kao vrhunsku vrednost, a ona zapravo predstavlja vrhunsku štetu za čoveka i čovečanstvo, što i nije toliko strašno u odnosu na štetu koju takvo čovečanstvo pravi okruženju u kojem se nalazimo.

Juče nas je koleginica na poslu pitala šta bi da nam donese iz bifea? Krenula je sebi po čaj pa da bude dobra :) ponudila se da i nama donese nešto.

Tako mi se jela čokolada, i zamolio sam je da mi donese kockicu čokolade, onu što ima 75% kakaa. Kakva sreća za mene, taman ono za čim sam osetio potrebu biće zadovoljeno! Mmmm kakva uživancija! (Što bi rekla Sonja!) Međutim, koleginica mi uz veseli smeh kaže kako bi bilo lepo da toga ima u bifeu, ali nema, a ni Saša (kolega koji stalno ima čokolade) nije tu, tako da mogu da biram: voda (obična, kisela) ili čaj (nana, zeleni, kamilica, hibiskus) ili kafa (obična, dupla, nes) ili sok (malina, narandža, jabuka, višnja)! Vau kakav izbor! Mogu da biram! Pa hvala ti ne bih ništa od toga, čokoladu bih. Velika je privilegija moći reći „hvala, ne bih ništa od toga, ja bih ....“.

Kako bi to bilo da sam kazao sok od narandže? U čemu se tu sastoji manipulacija?

Sastoji se u igri uklapanja, tj. ukalupljivanja koje je objašnjeno prirodnom sposobnošću čoveka da se prilagodjava. Sastoji se u tome što bih odustao od svoje potrebe, od sebe, od kockice čokoladice i pristao da biram, „imam izbor“, između onoga što je ponuđeno. Čim sam izabrao nešto od ponuđenog, a ne ono za čim imam potrebu, izgubio sam sebe. Čim pristanem da biram, izgubio sam sebe! A sistem koji nas podržava da biramo i odustajemo od sebe je toliko veliki, moćan i iskusan: škole, banke, trgovine, vlade, roditelji, dede i babe, prijatelji, kolege, braća i sestre, sveštenici, bioskopi, deo kulture, deo nauke, deo fiozofije deo religije .... Bože kakve li su nam šanse?

Potreba za kockicom čokoladice pokrenuće me na akciju da je pronadjem ili ne pronadjem, da pratim svoje potrebe – ako je pronadjem i pojedem uživaću u tome i biću zadovoljan i srećan, ako je ne pronadjem neko vreme ću trpeti nelagodu zbog toga i onda ću odustati i biću tužan neko vreme i ta tuga će onda preći u zaborav. Ovo je zdravo. Biranje tako što se uklapamo, ukalupljujemo je manipulacija i nezdravo je za nas. I oni koji kažu birajte idite na izbore i oni koji kažu ne birajte, ne idite na izbore zapravo podržavaju izbore (aktivno ili pasivno) i zapravo podržavaju uklapanje, ukalupljavanje, zapravo podržavaju manipulaciju i jesu ta manipulacija. U slučaju ovih državnih izbora imamo borbu za mesto „šefa bifea“ koji naručuje vodu, čaj, kafu, sok (obično nekog drugog proizvodjača, zavisi od marže) i nama kaže biraj te :):):)

Pored, ovih izbora koji samo deluju da su tako važni i veliki i značajni, imaju mnogo veći, mnogo važniji i neuporedivo značajniji izbori, a to je naš svakodnevni život! Počnite od sad, jer jedino sad i postoji, i počni te da pratite tok koji je u vama, tok koji je iznutra, a ne tok koji je napolju, van vas i koliko god da izgleda strašno, ne brinite, sve će biti u redu, zaista, a vremenom čak i za šefa bifea. Podržavajte svoje najbliže da otkriju i prate tok u sebi. Podržavajte i one najdalje da otkriju i prate tok u sebi.

Zašto naslov „motiv nedostatka“? Reč motiv kao razlog zbog kojeg nešto činimo ili ne činimo govori da ovaj naslov ukazuje na nedostatak kao razlog zbog kojeg nešto činimo ili ne činimo.

Kakav je to nedostatak? To je nedostatak zadovoljstva, odnosno radi se o pokretu, činjenju nečega da bi se oslobodili nezadovoljstva. Da li ste vi oni koji su zadovoljni ili oni koji su nezadovoljni? Svedoci smo da i zadovoljstvo i nezadovljstvo predstavljaju takodje manipulaciju i da takodje vodi ka biranju, a biranje nas vodi od najvrednijeg što imamo na ovom seveu, od sebe, od svog života.

Medjutim, pored ovih i ovakvih postupaka koji teže da okončaju nezadovoljstvo postoje i drugačiji postupci „postpupci koji su ukorenjeni u vlastitoj unutrašnjoj vrednsoti“ K. Naranho.

Postpupci koji se zasnivaju na unutrašnjoj vrednosti „ne zasnivaju se na izborima (u igri ukalupljavanja) već na onome što volimo“ Fric Persl.

Postanite svesni svog nezadovoljstva i svesni toga da i ako vam je to motiv za postupke, ponovo ste u prostoru manipulacije, ponovo u prostoru izbora i ponovo van sebe i ponovo u bifeu. Ostavite i nezadovoljstvo, bez straha i bez tuge, i okrenite se onome što je u vama, svom unutašnjem toku i krenite za svojom kocikcom čokolade. Sve ostalo će biti samo istorija.

Samo hrabro u praćenju svog unutrašnjeg toka, u postupcima iz ljubavi, to je pravi put, a ne put izbora. I strah je u redu, bez njega ni nema hrabrosti. Hrabrost je zapravo prevazilaženje straha jer hrabrost bez straha je ludost, a to nije zdravo.

S poštvanjem, vaš NN

Prvi pisani dijalog 15/5/20

H: Којом темом започети? Ових дана једна је толико очиглено испред свих других, вирус који се појавио, микронско створењце које је у куће (мишју рупу) сатерао милијарде чланова најмоћније и најохолије животиње која запоседа плаву планету?

NN: Rekao bih da su ovo ozbiljne optužbe na račun Virusa. Rado bih mu stao u odbranu jer su optužbe neosnovane i jer kod njega ne prepoznajem nikakve krivice, niti kakve odgovornosti i to mogu i dokazati ako vam je uopšte stalo do toga, tj. ako vam je istina mila. A zapravo, ni ne znam ko ste vi tužioče, da li bi se predstaviti hteli?

H: Браниоче, чини ми се да је оптужба више окренута ка људима, “најмоћнијој и најохолијој животињи” на планети, него на вирус, који је исказао исту жељу као и ми - да преживи. А што се представљања тиче, можете ме звати Н :)

NN: Dragi Н drago mi je da smo se sreli ovde. I ovo je vrlo zanimljiva tema. Koliko god da je “optužba više okrenuta ljudima” opet ostaje u podtekstu krivica na mom branjeniku. I to u tom delu što on nikoga nije saterivao nigde, a posebno ne “milijarde” i ne u kuće. Isto tako ako su optužeb negde okrenute “više”, pitanje je gde su okrenute manje, ali želim da naglasim da to svakako nije moj branjenik.

Dobro pitanje bi bilo, ako ništa drugo, a ono istine radi, ko je zapravo “milijarde” saterao u kuće? Možda je zanimljivije pogledati ko je saterao milione nas u Srbiji u kuće? I kako je to, Taj neko uspeo da uradi? Isto tako veoma mi je zanimljivo da vidim koliko će ukupno više umreti ovde godine od prošle, kada je umrlo 101655 ljudi.

A biće zanimljivo ako bude primetno više umrlih, jer niko neće moći da kaže da su umrli od virusa, pošto sada znamo tačan broj umrlih od virusa. Kako će se objasniti razlika u povećanju umrlih, ako se to uopšte dogodi.

Eto, isto tako biće zanimljivo videti da li će ovo saterivanje u kuće, kako neki očekuju, uticati na prirodni priraštaj, a usput budi rečeno on - prirodni priraštaj, prošle godine je bio minus 37680 onih bića, kako ih već nazva. Da li će “dopuna” stanovništva emigranitima, kako to neki planairaju, biti u skladu sa ovim minusom ili kava će tu biti računica!?!